School: Mín na gCroise

Mín na Croise, Co. Dhún na nGall
Máire Nic Amhghaidh

fhuinneóig a’s thug isteach breac a’s d’ith na teachtairí an dóigh céadna.
    D’imthigh siad leo ar ais go lochlainn. Ba mhaith leóbhtha an sgéal a bhfearr a dtiocfadh leóbhtha innse acht san am cheadna ní thiocfadh leóbhtha breág a innse. Dubhairt siad “A Rí ní fhaca tú a leithéid de chaisleán ariamh. Nuair a [chuadham]? fhad leis an doras bhí sgaifte saighdiúirí annsin a’s dhá chlaidheamh ag achan duine aca a’s ní cheannóchadh do Ríoghacht uilig na táblaí atá aca, a’s tá siad chomh saidhbhir sin nach nightear na tubhallaí ar chorr ar bith acht comh luath is triomuightear na lámha ionnta, caithtear sa teinidh iad. Bhí an Rí sásta annsin a’s pósadh an bheirt aca. Tháinig siad abhaile go Loch Béarra a’s sin an fáth a [bh]? ór i Loch Béarra go fóill.
    [-]
    AT1455: The Hard‑hearted Fiancée