Scoil: Áth na gCoire

Anagaire, Co. Dhún na nGall
Seán P. Ó Gallchobhair

(ar lean)
    bhal arsa siadsan níl i dhath mós dearr le deánadh no sgaifte de's na stócaí a chuir tart ar na tighthe agus gráinín airgead a chruinniú a chuirfeas í. D'imthigh na stóchaí agus fuair sé suas le ceithre phunnt.
    Cheannuigh sé tobac, snaoisín srl agus bhí pighinn breagh fágtha aige i ndiaidh sin a dhéanadh. Chruinnigh na daoiní isteach agus buadhartha go maith a bhí siad fein seanbhean acht gach seans a fuair a man d'imthigh sé amach go dtí cró a bhí ann agus bris sé a croidhe ag gháiridhe.
    Tiocfaifh sé isteach annsin agus cháoinfeadh sé leár mar dheadh.
    I ndiaidh an Paidrín d'imthigh na seandaoiní 'n baile agus d'fhan an taos óg ag déanadh cleasannán mar a bhíonn siad i gcomhnuidhe ag fáire ar mbaile seo. Sul ar ghlan an lán buail ocras iad agus cuir siad síos pota uisge fá coinne bprachán a dhéanadh. Nuair a bhí an bpachán réidh togadh anuas an phota agus le sin shaith an mac snáthadh in a mháthair augs leim sí suas agus leig beic aisti. Níso fhan duine aca leis an nduine eile acht as go bpathach leo gach duine agus a chroídhe dul amach ar a bhéal. Ní tuisce bhí siad ganta amach na cuir an mac an bolta ar an doras agus d'ith sé féin agus a mháthair an brachán
    Oide (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)