Scoil: Áth na gCoire

Anagaire, Co. Dhún na nGall
Seán P. Ó Gallchobhair

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    a deir sí agus ní fhágfaidh mé an ait seo go bhfuil dia sásta me thabhairt leis. Mas mar isn ata an sgeal ar seisean caithfidh mise beart eigin eile a oibruighadh a bhearfas beatha dhúinn ar mbeirt agus ár seisean da leigthés sa bas brege ort fhéin b'fheidir go néirigheochadh liomsa cabhair eigin a fhághail.
    Níl gar' gcainnt leat ar sise agus ó caithfhid tú do chomhairle fein a bheith agat tá mise sásta rud ar bith a dhéanamh a deirfeas tú.
    Bhí go maith shocuigh a mac búird san chlúdaig agus chas bráithlín geal timcheall a mháthair agus chóirigh go deas ar an mbórd í.
    Nuair a bhí sin déanta aige thug sé leis mala na mine, chuimil gráinín beag tasht timcheall aghaidh agus lam,ha a mhathair agus annsin beirféar mionna an leabhar go raibh sí marbh.
    Nuair a bhí sin deanta aige chuaidh sé amach ag caoineadh agus ag screadaigh. Ní rabh sé i bhfadh mar sin gur chruinnigh na comharsan í ag fiafruig do caide a bhí air.
    O mó mháthair mo mháthair a deirfead sé agus bhí fhios aca annsin caidé a bhí cearr agus d'imthigh go dtí an teach. Chonnaic siad dobhtha fein annsin agus d'innis seisean dóibh nach rabh i d'ath san teach le tobach, snaoisín nó aon rud eiel a cheannacht do na daoine a bhí le theacht isteach ar an fhaire.
    Oide (Léirítear teidil na ngairmeacha i mBailiúchán na Scol sa bhunteanga inar cláraíodh iad)