Scoil: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Dhún na nGall
Conall Mac Cuinneagáin

1. Sean Sgeal.
    Amh amháin bhí gasur ann agus Codd a bhí air agus bhí a athair agus a máthair marbh. Rinn sé fastadh le maigistir í n-Albain. Bhí da fáthac tuas de caislean a maigistiara. Ní rabh an gasur seo acht da troighthe airdhe. Tug an maighistir comairle do an la seo gan dul a comair geata a bhí taobh amuigh de caislean na bfáthaigh bádh mhaith le Codd na fataig a feiceal acht mor (mor) máith leis a dul siar. Lá amháin [?] fosghail Codd an geata agus leig sé isteach an t-eallách agus d’it siad na bláthannaí a bhí ag fás tart san cáislean. Bhí eagla air a dul tárt fán caislean mbur bí fios aige go mbeirfeadh na fáthaig e. Tug sé leis an t-eallach aris na baile. Chonnaich na fataigh go rabh na blata itthe agus tug siad [m’tonna]? go mbuirseadh siad an té a [inill]? na blátá lá tar na mbarách leig sé isteach an t-eallach aris agus d’imtigh fad leis an caislean agus bí matar na bhfataigh ann. D’iafruig sí do’n gasur ar bfacha sé duine ar bíth ag tarraingt ar na blatá agus dubairt an gasur gurbh e a cuid eallaigh a d’ith iad. Dubairt sé go mbuirfeadh sé é. D’iafruigh sé do an bfearr leis greana