Scoil: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Dhún na nGall
Conall Mac Cuinneagáin

1. Sean - Sgéal
    Am amhain bhí fear agus bean in a gcomhnuidhe i mbaile Chonaill. Ní rabh móran airgid aca agus bhí siad iongantach bocht. Ní rabh siad abalta an cios a díol leis an tigearna talamh agus chuir seisean leitir aca go gcuirfeadh sé amach as an talamh iad muna na ndíolfadh siad an cios. Nuair a cuailaidh an fear an sgéal seo tháinig buaidhreadh mór air agus la amháin d’imthigh sé agus ní rabh fhios ag an bhean ca deacaidh sé. Nuair nach dtainig sé shíl an bhean gur baitheadh é agus d’imthigh na comursanaigh amach a cuartugadh ach ní bhfuair siad é. Bhí buadhreadh mór ar an bhean agus fuair sí fhad leis an sagart paroiste agus d’innis sí do go rabh dhá mhuc aici agus d’iarr sé air iad a ceannacht, no dubhairt sí leis go mbeadh air tighearna talamh a dtabhairt leis agus go rabh sé go maith aici iad a díol.
    Cheannaigh an sagart an dhá mhuic uaithe. An la sin bhí da fear ag iascaireacht ins an abhainn agus fuair siad fear agus é (ag) baithe ach nior aithin siad é agus shíl siad gur an fear as baile Chonaill a bhí ann agus tugadh na baile é agus cuireadh é. Ach bhí an fear ag
    AT1792A: The Priest's Pig
    Máire Nic Giolla Chearr