Scoil: Mín an Tóiteáin

Mín an Tóiteáin, Co. Dhún na nGall
Conall Mac Cuinneagáin

1. Sean - Sgéal
    Am amháin bhí féar agus béan ann, agus bhí an fhear ag iarraidh iongantach aósta. Agus bhead sé ag rád i gcómhnuidhe gur mhaith leis bás a fhághail roimhe a bhean agus bá mhaith leithe bás a fhághail roimhe-san. Lá amháin d’imthigh an bhean ná bhaile mhóir agus nuair a fuair seisean ar siubhail é, d’imhthigh sé amach agus fuair sé gréim ar coileach agus thug isteach ‘un an toige é agus bhain ná cléibhreach uilig do.
    Agus bhí ghnás i gcomhnuidhe ag an coileach a theact isteach sá chisteanaigh agus tamall beag idiaidh sin thainig an bhean agus níor rabh an bhean i bhfád astoigh go dtáinig an coileach isteach ná diaid agus annsin nuair a connaich an bhean an coileach sgáruigh sí agus thoisigh se ag léimhnigh fríd an teach agus ag imtheact as a chiall nuair a connaic sí an choileach. Bhí an fhear ná suidhe ins an clúdaigh agus é ag gáire agus ag maghadh ar an bhean agus
    Roise Ní Dhochartaigh
    Mín Doire Thoirc, Co. Dhún na nGall