Scoil: Sgoil Naoimh Conaill, Na Gleanntaí (uimhir rolla 15467)

Na Gleannta, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Duibhir
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 1051B, Leathanach 18_010

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 1051B, Leathanach 18_010

Ar an leathanach seo

1. Tainig an doineann tá trí sgór bliadhain ó shoin. Deir na sean daoine gurb e an ceann a ba mheas da bhfacaidh siad ariamh. Tráthnóna amhain roimh dul ó sheolas do d’eirigh sé go h-an dubh agus thoisigh an gaoth mhór agus an fhearainn. Coinigh sé suas mar se oar feidh cúig lá ag dortughadh fearainn agus ní thiocfadh le aon duine dul amach as an teach. I ndeireadh an cuigeadh la thriomhaidh sé suas agus annsin thoisigh na fir ag obair ag ceartughadh an dochair a rinne an tuile. Bhí teagla amhain ann agus leigeadh an teach ortha agus sgíob an tuile ar shuibhal gamhain ar fear eile. Leig sé crinn agus milleadh mórán bailte móra.
    Fuaireas é séo ó mo mháthair.
    1. próisis agus feiniméin