Scoil: Sgoil Naoimh Conaill, Na Gleanntaí (uimhir rolla 15467)

Na Gleannta, Co. Dhún na nGall
Cathal Mac Duibhir
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 1051B, Leathanach 10_003

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 1051B, Leathanach 10_003

Ar an leathanach seo

1. Giota beag a deas on baile talamh de Min-a-Choilladh i baile talamh eile d'arb ainm de Min-a-Guiseog deirtear go bhfuil cisti oir i bhfolach. Deirtear fista gur na sidhe a chuir ann indiaidh an t-am a theitheadh na Tuatha De Dananns agus go gcomhnuidheann siad imeagh na sleibhthe agus go chuin siad cisti óir i bhfolach annsin.
    Uair amhain chuaidh fear go dtí an ait go bhfeichfeadh sé an rabh sé abalta an eisti a fhaghail. Thoisigh sé ag tochailt agus ag lionadh poll in ait a bhí an oir. Bhí se ag obair go mhait ar dtus acht nuair a bhí sé giota beag
    Peadar Ua Gallchobhar
    Mín an Cholbha, Co. Dhún na nGall