School: Carron / Carthan (roll number 7573)

An Carn, Co. an Chláir
The Schools’ Collection, Volume 0616B, Page 19_040

The Schools’ Collection, Volume 0616B, Page 19_040

Béaloideas
    Ar an droc saogal.
    Bhí an droc saogal.insan áit seo san bliadhain 1847 go dtí an bliadhan 1848.Bhí na daoine i gcárn i gcruaidh -gcás .Ní raibh aon biadh le n-ithe acha acht na prátaí.Taréis tamaill tháinig an meath dhubh ar na prátaí .Tosnuig na daoine ag ropadh an talamh chun na prátaí d'fágail mar bhiodar taréis iad a chur.
    Bhí na daoine ag fághail báis inaice an claidhe an bhotair gan aon rud le nithe aca acht an féar.D'fhás an coirce agus an cruihneacht go maith act do cuireadh amach é go tiortha eile mar ní raibh aon airgead ag na daoine chun an cíos do dhiol.Lean an t-ocras go dtí an bliadhain in dhiadh sin .
    Bhí na h-ainmhnidthe go léir
    Brighid Ní hEidinn