Scoil: Carron / Carthan (uimhir rolla 7573)

An Carn, Co. an Chláir
Micheál Ó Muirthille
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 18_016

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 18_016

Na Pósaidhthe .
    Fadó nuair nach raibh aon gluaisteán ag na daoine théideadh na daoine go dtí an teampall le'na capall agus char cliathán féinnuair a biodh siad cun pósadh agus alan daoine í theach an chailín agus bhíodh féile mór aca go dtí a trí no a ceathar a chlog.Annsin théideadh na daoine go dtí an teampall agus nuair a bhíodh an pósadh tart,thosnuigheadh na daoine af caitheamh rís cun an beirt a bhí tar éis pósadh.Annsin théideadh beirt fhear ag marcuigheacht ar beirt capall go dtí tig an fir agus an ceann a shcriosadh an teach ar dtuis gheobhadh sé buidéal uisge beathe .Annsin theidheadh na daoine agus an beirt tar éis pósadh go tig an fhir.Bhíodh na daoine annsin ar feadh na hoidhche go léir ag rinnce agus ag ól.Bhíodh na seana-daoine le chléile in aon seomra amháin ag ól
    Siobhán Ní Lochlainn
    Caisleán Boirne, Co. an Chláir