Scoil: Carron / Carthan (uimhir rolla 7573)

An Carn, Co. an Chláir
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 17_023

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 17_023

Beal -Oideas
    Ar an droch saoghal .
    Bhí an droch saoghal ann ón bhliadain 1845 go dtí 1847 .Ní raibh aon rud le nithe ag na daoine an uair sin acht amhain na prátaí agus an bainne .Nuair a tháinig an meath dubh ar na prátaí ní raibh aon rud le nithe ag na daoine .Bhí siad ag faghail bás leis an ocras.b'eigin dos na daoine an talamh do ropad trí no ceithre uair sa bliadhain ag lorg prátaí agus bíonn aprún acha chun na prátaí do chuior isteach ionnta .Bhí an gorrta in gach páirt don tír seo .Bhí na daoine ag faghail bás in-aiche claidhe na bóithre agus cois fairrge .
    Caitlín Ní Ciarsaig
    An Tearmann, Co. an Chláir