Scoil: Carron / Carthan (uimhir rolla 7573)

An Carn, Co. an Chláir
Micheál Ó Muirthille
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 06_024

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0616B, Leathanach 06_024

Seana Caisleáin.
    Léim an Eich Tá sean-caisleán í Léim an Eich ,agus deirtear gur chómhnuig Máire Ruadh ann .Bhí sí ann ins na seachtmhadh aois deag agus bhí sí pósta le Concubhair Ua Bhriain ,agus bhí beirt mac agus beirt inghean aca.marbhuigheadh Concubhair Ua Brian nuair a bhí sé ag cosaint bearnac Innis Uí Crónáin in aghaidh muinntir Chromail .Tá an caisleán sin ann ar feadh timcheall trí céád bliadhain agus ta cuid de leagtha anois ach ta an cuid is mó de ina sheasamh.
    Baile an Caisleán Tá caisleán i mBaile an Caisleáin agus tá sé tímceall cúig céad bliadhain d'aois agus tháinig Aodh Ó Néill ann uair amhain dha cuardac.Ta an caisleán seo tímceall mhíle ón sgoil seo agus tá sé go léir leagthaach cúine amháin.
    Peadar Ó Lochlainn
    An Tearmann, Co. an Chláir