School: Shrule (roll number 7795/7796)

Sruthair, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 10_014

The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 10_014

1. Tá trúir táiliúirí s aLimistéar seo. Oibruigheann siad sa mbaile. Ní fightear éadach annseo anois acht fíghtí fadó annseo é. Bhí seachtmhar fighdóirí i bpáirc mhórn i n aice le Dealgan. Na h-ainmneacha a bhí orra Ó Ceannabháin, O Riain, Mac Aofhagán, Ó Domhnalláin, O Sú ileabhain, Ó Mórán agus De Brún. Chaith na daoine éadaigh garbha agus lín-éadaigh fadó. Tá sgéal deas faoi tailliúir. Uair amháin bhí tailliúir agus a bhean agus paistí in-a gcomhnaidhe in áit eicínt thart annseo agus bhí siad an-bhocht. Mícilín Ruadh an t-ainm a bhí ar an bhfear. Lá amháin bhí sé chomh-bhocht sin nach raibh acht culaith éadaigh amháin le díol aige. Dhíol sé é agus cheannuigh sé éadaigh eile. Ghéarr sé iad an oidche sin agus annsin chuaidh se in-a chodladh. Chuaidh sé go dtí an t-éadach acht bhí na cultacha déanta agus bhí iongnad an
    Micheál Ó Maoilmhichil
    Seósamh Ó Céiteann