Scoil: Shrule (uimhir rolla 7795/7796)

Sruthair, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 10_011

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 10_011

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann uair amháin agus bhí a lán pisrófa aige. Cheannuigh sé bhó ar aonach Sligigh agus nuair a thóg se abhaile í teasbáin sé í do fhear eile. Ní raibh aon bhainne aici an oidhche sin agus bhí fearg mhó ar an bhfear. Dubhairt sé go ndéarnadh ar fear eile droch siúl uirri. Thosaigheadar ag troiud sa deirea agus rug an fear eile ar bhuaidh ar an bhfear a raibh an bhó aige. Nuair a chuaidh sé abhaile bhí an bhó tinn agus i gceann dhá lá fuair sí bás. Chuir se an dlighe ar an bhfear eile annsin acht fuair an fear eile an lámh uachtar air. Thug se airgead d'on fhear eile agus níor chuir sé an dlighe ar aon fhear eile arís.
    Micheál Ó Maoilmhichil
    Tomás Mac Donnchadha