School: Shrule (roll number 7795/7796)

Sruthair, Co. na Gaillimhe
The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 10_010

The Schools’ Collection, Volume 0038C, Page 10_010

1. Béaloideas

Tá tobar beannuighthe i nGuirtín.

Tá tobar beannuighthe i nGuirtín. Téigheann na daoine ann ar an cúigeadh lá déag do Mí Lughnasa. Ta sgeach ós chionn an tobair agus déanann na daoine stáisiún thart ar an sgeich. Fágann siad píosaí éadaigh duibh agus cordaí bána agus a lán rudaí eile de'n t-sórt sin ann. Ta sgéal deas faoi an tobar sin. Uair amháin chuaidh bean annsin i gcomhair canna uisce agus bhí buachaill óg aici. Ní raibh acht ordóg ar ceann de lámha an bhuachalla. Bhí iasc beag ins an uisce agus rug se air leis an láimh nach raibh acht aon mhéar uirri. Leighsigheadh an lamh ar ar bpuinnte. Bheannuigh Naomh Pádraig an tobar annsin acht níl aon leigheas ann ar cor ar bith. Níl aon uisce ins an tobar anois
    Micheál Ó Maoilmhichil
    Máirtín Ó Riain