Scoil: Shrule (uimhir rolla 7795/7796)

Sruthair, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 10_008

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 10_008

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann uair amháin agus bhí a lán pisróga aige. Cheannuigh sé bó ar aonach Slighigh aghus nuair a thóg sé abhaile í theasbáin sé í do fhear eile. Ní raibh aon bhainne aici an oidhche sin agus bhí fearh mhór ar an bhfear. Dubhairt se go ndearnadh an fear eile droch súil uirri. Thosaigheadar ag troid sa deireadh agus rug ar fear eile an bhuaidh ar an bhfear a raibh an bhó aige. Nuair a chuaidh sé abhaile bhí an bhó tinn agus i gceann dhá lá fuair sí bás. Chuir sé an dlighe ar an bhfear annsin acht fuair an fear eile an lamh uachtar eir. Thug sé airgead do'n bhfear eile agus níor chuir sé an dlighe ar aon fhear eile in-a dhiaidh sin.
    Micheál Ó Maoilmhichil
    Seósamh Ó Céitheann