Scoil: Shrule (uimhir rolla 7795/7796)

Sruthair, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 10_002

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 10_002

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear bocht Sruthar fadó agus bhí mic aige. Bí raibh aige acht capaill, bó agus gamhan. Nuair a bhí sé ag fágháilt bais d'fhág sé an capall do'n mhac basine. D'fhág sé an bhó d'on mhac eile agus dfhág se an gamhan d'on mhac ab óige. Ní raibh an mhac ab óige in ann aon rud a dhéanamh leis an gamhan. Mharbhuigh se é agus chuir sé leath coróineacha istigh ins an graiceann.
    Thóg sé go dtí an baile mór é agus dubhairt sé go dtuitfeadh airgead as dá mbuailfeadh dhuine é. Fuair sé céar punta ó fear agus thug sé an craiceann d'on fhear. Chuaid se abhaile annsin agus bhí áthas mhór air. Bhí easaontas ar an bhean mbeirt eile agus chuir siad síos i mala é agus chuaidh siad go dtí an abha leis. Tháinig giarrfiad le trí cosa an bealach agus chuaidh an beirt ina dhiaidh. Tháinig an mac eile suas as an mála agus chuir sé cloch mhór ins an mála agus annsin d'imthigh se é fhéin. Nuair a thainig an
    Micheál Ó Maoilmhichil
    John O' Dea