Scoil: Shrule (uimhir rolla 7795/7796)

Sruthair, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 08_019

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 08_019

Ar an leathanach seo

1. Bhí dean-sgoil i Sruthar uair amháin agus bhí sí tuairim is céad slata ó'n Abhainn Duibh. Ó Curraidhín an t-ainm a bhí ar an múinteóir a bhí ann. Da's an áit seo Ó Curraidhín agus i mbéarla a bhíodh se ag múineadh na bpáisdí. Bhíodh leabhair beaga aca Sgtíobh na páisdí le píosaí slaite agus nuair a bhíodh an deire dubh brisde de, chuiridís ins an teine arí é agus bheadh sé dubh arís.
    Bhí sean-sgoil eile ins an áit a bhfuil an sgoil anois i gCnoc Rún Ó h-Éineacháin an t-ainm a bhí ar an múinteóir a bhí ann agus bhíodh na rudaí céadhna ag na páisdí is bhíodh ag na páisdí i Druthar ins an sgoil. Bhí Ó h-Éineacháin ag cur faoi i dteach tuairim is céad slata ó'n sgoil agus
    Seaghán Ó Gabháin
    Cluain Beannáin, Co. Mhaigh Eo