Scoil: Shrule (uimhir rolla 7795/7796)

Sruthair, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 08_017

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 08_017

Ar an leathanach seo

1. Tá dhá bhó againn agus siad na h-ainmeacha atá againn ortha an bhó dearg ar ceann amhain agus an bhó ghorm ar an gceann eile. Nuair a bhíonn mé ag tiomáint na ba deireann mé "thabhadh". Ní bhíonn aon ainmneacha againn ar na ngamhain. Ceanngluigheann muid na ba agus na gamhna le píósa rópaí a bhíos ceangailte leis na "mangers" agus na deireadh eile thart ar a muineál. Ní chuireann muid aon rud i dteach na mbó go mbeidh rath ann.
    Seaghán Ó Gabháin
    Cluain Beannáin, Co. Mhaigh Eo
  2. Tá tobar beannuighthe tuairim is leath-mhíle ó Baile an Róbha. Bíonn na daoine ag dul ann ó'n cúigeadh lá déag de Lughnasa go dtí an t-ochtadh lá de mhí na Nodhlag agus téigheann siad thart ar an tobar trí uaire. Bhí mná ag dul go
    Seaghán Ó Gabháin
    Seaghán Ó Gabháin