Scoil: Shrule (uimhir rolla 7795/7796)

Sruthair, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 08_003

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 08_003

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear in a chomhnuidhe i Mbóthar na Macha uair amháin agus Ceónín an t-ainm a bhí air. Bhí athair Cheónín in a chodlad oidhche amhain agus tháinig fear go dtí an fhuinneóg. D'iarr an fear an doras a fhosgaite agus go rachadh sé féin isteach. D'iarr athair Cgeónín a ainm uaidh agus thug sé (ainm) ainm chómarsan a bhí in a chomhnuidhe gar ga maith d'on áit. Dubhairt an fear leis go marbhóchad sé é muna leigfeadh sé isteach e. Dubhairt sé leis go bhfeicfeadh sé rud ann an maidin iun a dhiaidh sin agus go gcreidfeadh sé e. An mhaidin in a dhiaidh sin chonnaic sé a h-ata a bhí in aice leis an teine agus bhí dath fola air agus bhí an fhuil ag tuitim dhe. Chuir sé fios ar an sagairt
    Seaghán Óg Ó Gabháin
    Cluain Beannáin, Co. Mhaigh Eo