Scoil: Shrule (uimhir rolla 7795/7796)

Sruthair, Co. na Gaillimhe

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 07_009

1. Béaloideas (ar lean)

Bhí lá pátarúin i gConnamara tuairim is fiche blian ó soin.

(ar lean ón leathanach roimhe)
    troid ar an bpoinnte. Bhíodar ag bualadh a cheile agus cruinneadh mór daoine ag féachaint ortha. Bhí cuid aca gonta agus cuid aca líonta le fuil. Nuair a bhí an troid críochnuighthe thug na daoine a bhí ag feachaint a bfir féin síos go dtí an teach ósta agus bhíodar ag damhsa annsin nó go raibh se in am an siopa a dhúnadh. Chuaidh gach duine a bhealach féin abhaile. Ar maidin lá ar na bhárach chuaidh an fear og amach ar sliabh agus fuair se capall ann agus chuaidh sé go teach an fir aosta. "Bail Ó Di isteach annseo". "Go mba é dhuit. Bhí an fear aosta in aice leis an
    Pól Ó Buachacháin
    Máirtín Ó Ceóinín