Scoil: Shrule (uimhir rolla 7795/7796)

Sruthair, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 05_007

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0038C, Leathanach 05_007

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    raibh sé préachta leis an bhfuacht. Chuaidh an mac amach annsin agus fuair sé é agus thug e isteach í. Chuir sé go dtí an teine í go raibh sí go maith arís. Dubhairt an mac annsin "Tá sé in am dom dul agus saothrú dom féin." Dubhairt sé annsin "Gabh síos go Éamonn Ó Crotbhne". Gabha a bhí sa bfear seo) agus abair leis maide iarainn a dhéanamh dhom. Chuaidh sé síos chuig an bfhear annsin agus rinne sé an maide agus tug sé dom mac é. Bris sé é ar bucán a laimhe é. Dubhairt sé leis annsin gabh síos arí agus abair leis gur bhris mé an ceann sin agus ceann eile a héanamh fhom." Rinne an gabha an maide dhó agus dubhairt sé leis an mhátháit "Ní brisfidh sé an ceann seo." Thug sé an maide don mhatair
    Padhraig Ó Gionnáin
    Sruthair, Co. Mhaigh Eo