Scoil: Inis Bigil (uimhir rolla 16358)

Inis Bigil, Co. Mhaigh Eo
Máire Bean Uí Líonóid
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0131B, Leathanach 01_036

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0131B, Leathanach 01_036

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    ag imteacht, sgaoil sé urchar amach tríd an teach agus dubhairt an sean-bhean a bhí sa leabhaidh, "tá an sagart bocht marbh" agus trasna chuaidh fear eile suas ar an lota agus dubhairt sé, - "tá an pucán sagairt anseo. Thóg síad
    an sagart anuas. D'iarr sé deoch. Thug an fear a chuaidh suas i dtosach deoch dó i gcupán, ach nuair a bhí an sagart dá chur go dtí na bhéal bhris an fear eile amach as a lámh é, agus dubhairt an t-Athar Maghnus, "Gur b'é sin an lámh a thabharfhas chun na cille thú." Thug an fear ceadhna a thug an deoch i dtosach dó, deoch na chaipín do, agus dubhairt sé go marbhocfhadh sé an chéad duine a leagfhadh lámh ar an deoch go dtí go mbeadh a shaith ólta ag an sagart.
    Annsin thug síad an sagart go dtí Baile Uí Fhiadhachain agus chroch síad ar an 8adh lá go mí Meitheamh 1799 é. Nuair a bhí síad dhá chrocadh dubhairt fear d'arbh ainm Litas, " "Is árd atá bagún Sagairt indiú. Agus
    1. am
    Áine Ní Éinrí