School: Béal Feirsde / Belfarsad (roll number 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 19_035

The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 19_035

1. (continued from previous page)
    airgead mar spré bíonn spórt mór ag na daoine an oidhche a bhíonns an bainis san teach. Bíonn [cleamhnais]? aca. Indiaid a pósad geobad fear capall agus racad sé ag marcuideact air. Bíonn sé olta nuair a théigheann sé ag marcuideacht. Theigead sé fríd na garradanta ag leimríd tar claideacha bhíod faitcíos ar an bean go marochaidhe é féin agus an capaill.
  2. D'innis seanduine dom nuair a bhíonn droch aimsir ag teacht go mbhíonn cuma dorca ar an spéir. Nuair a bhíos baistí agus stoirm le teacht ní bhíonn tú abáilthe an ghrían a fheiceal agus bíonn sí dorcha. Bíonn faine buidhe tart ar an gealach agus má bhíonn an faine inaice leis an gealach. Bhíonn droch aimsir inaiche leat agus má bhíonn an faine i bfad
    Tomás Ó Ceamarcaig