School: Béal Feirsde / Belfarsad (roll number 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 19_016

The Schools’ Collection, Volume 0085C, Page 19_016

1. Liosanna 21adh 1adh 1938
    “Sidhe mhór” Tá sé suidhthe i bPhollraithnigh ag bun an chnuic agus tá cuma chruinn air. Níl aon chlaidhe no bannc cré thart air no crainn d’iarr mé ar na sean-daoine an raibh poll ar bith ann agus dubairt siad nach raibh agus d’iarr mé ortha an raibh sgéal ar bith ag baint leis agus dubhairt siad nach raibh. D’iarr mé ar na sean-daoine cé rinne an sidhe agus dubhairt siad nach raibh fhios aca. D’iarr mé ortha an raibh baint ag na Tuatha de Danann no ag na Lochlannaigh leis. Dubhairt síad na raibh. D’iarr mé ortha ar chuir duine ar bith isteach air aríamh. Dubhairt siad nár chuir. D’iarr mé ar na sean-daoine an cualadh siad ceol. Dubhairt siad nár chualaidh siad ceol. Dubhairt síad nach bhfacfadh siad soillse i sidhe mhór. “Lios beag”. Tá lios beag suidhthe i bPollraigh ag bun an chnuic agus tá cuma chruinn air
    Tomás Ó Ceamarcaig