Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 17_062

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 17_062

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Chuala mé na sean-daoine liom go gcaitfeadh na daoine dul go dtí Cathar na Mart agus go Baile Fhiadhán chun biadh a fagháil mar bhí an biadh gann nuair a tobh na fátaí.
  2. An sionnach agus an ghé. Bíonn duine agus leigeann sé ar fhéin gur sionnach atá innti agus tigeann duine eile agus deireann muid gur an ghé ata ann. Annsin teigheann na daoine eile ar cúil an ghé agus bíonn an sionnach ag iarraidh iad a cheapad agus nuair a théigheann an sionnach rith ar na daoine abhíos ar chúil an ghé agus ritheann an duine abhíos in a ghé indhiaidh an duine abhíos in a sionnach agus bíonn síád ar an obair sin nó go mbíonn na daoine uilig
    Cáitlín Ní Sheoighe