Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 16_054

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 16_054

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    go raibh sé ag teacht abhaile oidhche amháin agus chonnaic sé solas mór shuas ar bhárr an leasa sin ag ceoltóireacht. Ní'l aon pholl air. D'iarr mé ar na sean daoine atá ar mó bhaile an raibh baint ag na Tuatha de Danann nó ag Lochlannaigh leis. Chuala mé sean duine ag rádh go raibh sé féin ag teacht abhaile oidche amháin agus chonnaic sé solus mór shuas ar bhárr an leasa. Tá claidhe thart ar an leasa faoi an leasa.
  2. Pósann an chuid is mó de's na daoine sa ngeimreadh ar an Aoine agus an Chéadaoin i mí an Nodlag. Tugtar stoc dó na daoine a phósann mar spré. Bíonn cleamhais in mó cheanntar sa. Téigheann fir go dtí teach an cailín agus iarrain síad ar an mháthair an mbéadh síad sásta an cailín atabhairt do an
      1. filíocht
    Cáitlín Ní Sheoighe