Scoil: Béal Feirsde / Belfarsad (uimhir rolla 16374)

Béal Feirste, Co. Mhaigh Eo
Prionnsias S. Ó Gallachobhair
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 12_046

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0085C, Leathanach 12_046

Ar an leathanach seo

1. Tá tobar beannuig i GCill Domhnat ar a dtugtar tobar Dhomhnat. Tá sé in aice leis an chladaigh. Is tobar beag e. Téigeann go leó daoine go dtí an tobar le torus a dhéanam lá Muire Beag an cúíigeadh lá déag de mí na Lughnasa. Deireann siad deicg Fáile an Aingil. deich Ár n-Átair agus deich Glóire don Átair ag an tobar. Lá amháin fado bhí bean ann agus bhí sí dul ag Anighidh láma ins an tobar nuair a chuir sí síos a lama ní rabh uisge ar bith ann annsin bhí iongnadh mor uirri agus dhearc sí thart agus chonnaic sí tobar beag ar a cúl. Ní rabh an tobar sin ar dtú.
    Gráinne Ní Ceachmharcaigh