Scoil: Scoil Mhuire, Na Forbacha (uimhir rolla 2386)

Na Forbacha, Co. na Gaillimhe
(ní thugtar ainm)
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 13_032

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0070C, Leathanach 13_032

Ó leig as seo mé adeir a Fathac agus dtiubrad mo Ríoghach duit ag mo claidhmhe solughadh duit.
    Ce air a n ídógadh é faobar de claidme solughadh idig ar an blac siud tall í. Ní'l blac ar bith is gráinne le n-idóghadh na do blat fein agus nuair a beas sin deanta am bheidh do Riogat am freisin. Tug sé abhaile na beithidhigh agus bhí i bhfad níos mo bainne aca na bhíodh na oidceannta eile.
    Ar uair an do dheag leigeach na fathaib trí beic cuile oidhche agus níor airigh an Ríg act aon dá beic amháin a agus dubhairt an Rí gur mor an t-iongadh liom adeir an Rí nar beic an triomadh Fathach inoct a beidir, adeir Billy gur tinn
    Séamus Ó Gráinne