Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_043

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_043

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear agus bean san oileán seo fadó. Bhí síad i na suidhe cois na teallaighe oidhche agus ní raibh blas le n-ithe aca, acht bhí píosa beag de cháca boch thíos ar an teine act, mar n-gnáthach leis na daoine san t-sean-aimsir. Arsa an fear leis an mbean, "Nach é an truaigh é gan muid a bheith roinnt saidhbhir féin." Oidhche Bhealtaine a bhí ann agus bhí na sideóga ag dul thart agus chualadh ceánn aca an chainnt. Chuaidh an sideóg súas ar an teach agus síos an simléar. Arsa an sideóg leó "Tá sibh bocht agus ní bheidh sib i bhfad mar sin." Annsin dubhairt an sideóg leó "Trí guidhe anois agann díbh ; Iarr aigidh " arsa an bean láireach. "Píosa breág feóla i n-áit an phíosa boch sin".
    Sala Ní Fhlaithbheartaigh