Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_039

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_039

Ar an leathanach seo

1. Bhí long ann fadó agus bhí sé ag treabhadh na farraige aniar ó Mheiriocá. Bád seóil a beadh í agus nuair a bhí sí ag ul aniar ó dheas den oileán seo tháinig stoirm mhór. Níor rinne an caiptín acht a inghean a cheangal de bharr crainn an bháid agus a mhac na dhiadh le rópa go raibh an bád imbaoghal a báithte. Ba bheirt Chaitlicig iad an beirt a bhí ceanglaidh ar bharr an chrann agus ba páganaigh iad an criú agus an caiptin. Sa deire tháinig lasair agus las sí an agus na daoine acht na caitlicigh. Chonnaich daoine ar an oileán iad agus chuadar amach aca le currach agus thóigeadar iad.
    Micil Ó Fáthartaigh
    Baile an Mhothair, Co. na Gaillimhe