Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_031

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_031

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    Ghaedhilge acha agus ní múintí í. Is é an sórt leabhra a bhíodh acha na sglátaí agus cailc le scriobhadh orra. Thugaidís abhaile leó san oidhche íád. Do bhíodh suidheacháin acha sa scoil acht ní bhíodh síad cho-fairsing agus tá síad indiu. Do chaitheadh na máighistrí ós cíonn sgór bliadain san áit agus deireann na sean ndaooine go mbhfearr na daoine le fóghluimhn an t-am sin ná anois. Nuair a bhíodh daoine ins an séamhadh rang bhí síad chomh maith leis a máighistir féin.
  2. Is íad seo na luibheanna is mó a déanann dochar d'on talamh; braimhéar, chabóg ruadh, crúb préachán, neantóga, mhuing mhear, cabógaí milis agus drisiacha. Is é an dochar a dhéanann síad san ná an talamh a bhochtú. Ní fhásann i gcré mhaith ach tornapí,
      1. cleachtas an leighis