Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_030

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_030

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    síad ag teacht isteach gur ag dul amach a bhí síad. Acht tharladh i rith na oidhche go thóg Steamer Iasgach íad agus thuig sí leó íad go dtí an caladh mór ar maidin. Ba íad na daoine íad sin na Miceal Ó Congaile, Páidín O Meachair, Máirtín Ó Fáthartaigh.
  2. San Sean Aimsear bhíodh go leór Sean Scoileanna ann. Bhíodh na daoine ag fágailt a gcuid fóghluma ionnta. Bhí scoil Náisiúnta thoirid tigh an Tailliúra agus is inntí a bhíodh na daoine ag fághailt a gcuid fóghluma. Ní raibh aon scoil náisiúnta eile ann roimhe sin. Deir na sean daoine go raibh scoil eile ann roimh scoil tigh tailliúra. Is é an áit a raibh sí na thiar san áit a raibh sean-teach le Máirtí Ó Cadhain ar dtús. Is é an sórt muinnteóirí a bhíodh acha na strainséirí agus chuireadh síad futha i teach ar loistín. Ní bhiodh aon
        1. foirgnimh