Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_015

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_015

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    gcurrach agus íad ag iomradh ar an bfairrge. Deirtear freisin gur éirigh fear úair ag feamainn agus go ndeacha sé sios "trá teach" agus gur lean rudaí beaga bídeacha é ar nós mílteóga agus is ar éigin go d'táinig sé abaile.Deirtear freisin marach a aintín go marbhóchadh síad é.
  2. Tá laeth áirithe ag na daoine annseo le nósanna áirithe. Lá crosta na bliadna deireann na sean daoine, nach ceart gruaig a bhaint de dhaoine an lá sin, na coirigh a bhearradh na tosuighe le obair nua. Is air Dia Luain a thuiteann an lá sin. Deirtear nach ceart aon mhuing a bhaint de'n chapall ar Dia Luain. Deirtear freisin go be Dia Céadaon agus Dia Satharn na laetheannta is mó