School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 09_008

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 09_008

1. Cuirtear fatai ar an bfheirm sa mbaile gach bliain. Cuirtear sean leasú ar an talamh sul mar cuirtear fataí ann. Is é an ní leasú na feamhainn thirim a churtear ar an talamh seachmhain sul mar cuirtear é. Annsin cuirtear na fataí ann. Déantear iomairí annsin agus cuirtear na fataí ionta. Déantear iomairí annsin le spáid a ceannuighthear i nGaillimh.
    Is é an caoí a gchuirtear fataí na gearrtar síolta i dtosach as fataí a mbhíonn súil orra, cuirtear i gcléibh annsin íad ar feadh seachtmhaine nó mar sin le searagad. Is é an sórt rud é an síol na an chuidh de'n fhata a mbíonn súil air. Gearrtar den an fhata an t-súil agus tugtar sceaimhím ar an gcuid de'n fhata nach mbíonn súil air. Annsin i gceánn seachtmhaine sáithtear íad le maide sáithte agus dúntar an poll na ndiaidh. Cabhruíonn na chomursain le chéile ag cur
    Sorcha Ní Fhlaithbheartaigh