Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_006

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 09_006

Ar an leathanach seo

1. Tá mé in mo chomhnuidhe i mBaile na Seoigeach Inis-Meadhoin. Tá seacht tighthe ar an mbaile a bhfuil mé i mo comnuidhe ann. Tá tighthe slinn agus tighthe tuighe ann. Fátharthaig is coitciannta atá ann. Is é an fáth gur baisteadh an t-ainm sin Baile na Seoigeach ar an áit na gur Seoigigh a bhí na gcomhnuidhe ann fadó agus gur be sin an t-ainm a bhí orra. Tá trúir sean daoine ann atá ó's cíonn 70 bliadhain agus tá síad ag fáilt an pinsiún. Is féider leó sgéalta a innseach dhuit i mBearla agus i nGaedilg idtaobh na sean aimsire.
    Seo iad na h-ainmneacha atá orrtha. Máire Ní Fhlaithbheartaigh, Máire Ní Congaile agus Beartla Ó Fáthartaig. Níl aon sean-fhothrach fágtha anois ann acht ceann amháin agus bhí sé sin na teach fadó. Ba gnáthach le go leór daoine dul go Aimeirice as Baile na Seoigeach. Is minic a luadadh ainm na háite