Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 08_020

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 08_020

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó, agus bhí sé an-fhlaithiúl. Bhiod sé ag roinnt a chuidh airgid ar na daoine bochta. Aon uair amháin chuaidh sé isteach sa síopa ag íoc a chuid fiacha. Níor ligeadh isteach sa siopa é mar cheap ná daoine a bhí istigh gur fear déirce a bhí ann. Glaoidh sé amach ós árd agus dubhairt "leig isteach mé gó n-íocfaidh mé mo chuid fiacha." Dubhairt na daoine istig nach leigfeadh siad isteach é mar gur fear déirce a bhí ann. Dubhairt seisean nairbh eadh agus leagead isteach é. Nuair a bhí sé ag dul amach as an teach dhubhairt sé "nár chuire Dia rath ar na daoine sa teach seó." An lá áitrid seó cailleadh na daoine go léir sa teach sin acht amháin ná páisti, beirt bhuachaill agus cailín amháin. An lá ar cailleadh na daoine a chuir an fear flaitheamhail an mallacht orta báthadh beird mhac leis an bhfear falitheamhail agus annsin gabh fearg an mhór an fear agus socruigh
    Peadar Ó Fathartaigh
    Ceathrú an Lisín, Co. na Gaillimhe