Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 08_017

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 08_017

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    d'imtig siad uaid annsin. Tamall eile na diaid sin tháinig cúpla duine eile aige agus thug siad abaile é agus bhí na daoine sin imtig don t-saoghal cheana agus bhí an fear bocht an bhuidheach díobh.
  2. Chuaidh currach lár an lae fadó ag galtán iasgiag Nuair a tháinig siad go dtí an galtán. Cuaid beirt aca isteach agus bhí an duine eile sa gcurrach. Bhí siad tamall maith mar sin. Ar deire nuair bhí an bheirt a bhí sa galtán ag imteacht. Connaic siad go raibh an currach tamall maith amach ó'n galtán. Chuaidh an galtán go dti an currach agus ní raibh aon duine sa gcurrach agus is amhlaidh a bhí an fear báithte. Bhí siad tamall maith ag iarraidh an fear a thógáil ach ar deire thóg siad é. Annsin cuaidh an galtán go h-Árainn leis an fear comh h-éasga agus bhí sí in ann a dhéanamh. Annsin chuaid gaolta an fhir bhasuighthe siar san oidhche agus thugadar aniar é.
    Martín Ó Fáthartaigh
    Ceathrú an Teampaill, Co. na Gaillimhe