Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 08_012

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 08_012

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fado is fado bhí. Bhí sé ag obair an lá seo agus san oidhche thainig dhuine isteach san teach aige agus shuidh sé ar an stól agus d'fiarfruigh sé go fhear an tighe ose 'raibh aon scéal nua agie, "Níl" a deir fear an tighe ach gur mharbhuig mé nead de lucoin oga. Ar mharbhuig tú an mháthair?" "Ní mharbhuig" a deir fear an tighe. Tiocfaidh sí sin anocht ag baint sáseam duit" a deir an fear. Bfuil fios agar ceard a dhéanas tú? Fanfaí mise in einfeacht leat. Teigir a chodhladh anois agus nuair a thocfaidh sí, caith an t-edach i na múllach agus glaod ormsa agus tiubraid mise congnamh duit" Ní raibh an fear i bfad i na codlaid nuair a tháinig an loch. Ní rinne an fear mar a dubrad leis. Mharbhuigh siad an loch agus dubairt ar leis í a caithean
    Mártín Ó Fáthartaigh
    Ceathrú an Teampaill, Co. na Gaillimhe