Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 07_038

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 07_038

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    bealach a chuaidh sé siar an muirbheach a bí tamall beag ó'n teach. Chonnaic sé daoine ag bualadh liathróide. Ní raibh sé ina lá. Choinnigh an fear air agus bhí siad ag bualadh i mbuaile a bí ar thaobh an bhóthair. Tháinig siad go dtí an fear agus connaic sé duine ann a bhí báisuighthe le mí nó mar sin. Acht bí sé ag dúl ag bualadh an fhir act níor tug cuid eile aca cead dó. Acht dubhairt sé sin nar rinne sé aon ceo a riamh ar.
  2. Bí truir fear ann fadó. An lá seo an obair a bhí aca na ag domhnigh builltheach" ar coinnig le dul sios san oidhche mar bhioch coire an daor an t-am sin. 'Mar sé an t-am a bhíonn na coirie amuigh ná san oidhche, Chuaidh an trúir aca sios ins an oidhche agus nuair a bhí siad ag dul sios connaic duine aca rud bán ag
    Miceal Ó Congaile