Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 07_034

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 07_034

Ar an leathanach seo

1. Bhí fear ann fadó agus phós sé bean as baile Na Creighe in Árainn. An teach in a raibh an bhean ar dtús do bhí sagart na chomnuidhe ann ar laethe-Saoire. Bhuail tinneas an bhean agus oidhche amháin dhá raibh an fear a teacht o chuairt; do bhí bean ag suibhal roimhe agus cóta ar a braidh. Do cheap sé gurbh í sin an bhean a bhí na comhnuidhe le h-ais a dhorais. Thosaigh se ag rith go dtiochfadh sé suas leí. Gach am a thosaigh sé ag rith do bhí an bhean ag rith roimhe. Tháinigh sé 'nbháisthigh agus do bhí róidin ar taobh an bothair. Do chuaidh an bhean síos sa róidín agus cuaidh sí le h-ais an claidhe ar aghaidh na báistighe agus d'fhan sí ann. Tháinig an fear abaile agus thosaidh sé ag innseacht an sgéal don sagairt. Dubhairt sé gurbh í bean féin a bhí ann agus gur raibh sí ag
    Máire Ní Fhláithbheartaigh
    Ceathrú an Lisín, Co. na Gaillimhe