Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 07_032

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 07_032

Ar an leathanach seo

1. Fado bhí fear in a chomhnaidhe i measg na gcnoc agus ngleann i áit uagneach. Aon oidhche amháin táinig rud ag an doras agus d'iarr sé air é leigint mar bhí sé naomhta ar fad. Oidhche amháin eile táinig sé arís agus é ag seimn ceóil agus leig an fear isteach é. Annsin thuit sé i bpeaca agus bhí sé ag dul i nolcas gach lá. Ach lá amháín táinig Aingeal cuige agus coinneal ina láimh aige agus í lasta agus dubhairt sé leis "Déan aithrighe go beó sul a mbeid an coinneal caithte". Bhí sí caithte ar fad an t-am sin ach aon orlach amháin. Dubhairt sé leis an aingeal de réir mar cait mé an coinneál caithfid mé mé an t-orlach agus deir siad nach bfuil se ceart sin a rád. Ach ar déire fuair sé bás leis an tart.
    Anna Ní Fháthartaigh
    Ceathrú an Teampaill, Co. na Gaillimhe