Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 07_029

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 07_029

Ar an leathanach seo

1. Bhí feár i gConamara agus marbhuigh sé a athair. Annsin bhí na gárdaí ar a thóir agus tháinig an fear an feár isteach annseo Sé an teach a bhí 'na chomhuigheann ná sean-teach atá ar bhaile na Creige. Bhí feár 'na comhnuighe san teach sín sé an t-ainm a bhí ar an bhfeár na "Seáinin" cuala na gardaí go raibh sé na chomhnuighe san teach sín agus taíníg siad an oidhche seo isteach. Bhí Seáinín agus an feár eile na gcodhladh. Nuair a thainíg na gardaí isteach san teach, deirigh Seaínín agus an fear agus dubairt siad leis na gardaí fanacht go gcuiridís a mbróga orra. Bhí eadacht an fhir a marbhuigh a atair, ar Seáinín agus eadeach Seáinín air fhéín annsin. Rith an bheirth aca amach san doras agus as go bráth. Rith duine acu tóir, agus an duine eile siar agus ní raibh na gardaí cé acá birfead [?] sín cuireadh
    Micil Ó Fáthartaigh