School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_011

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 07_011

1. Lá Fheil' Brighde

An cead lá go Earrach sin é lá "Fheil Brighde" agus an oidhche roimhe sin, sin í oidhche Brighde agus bitear ag déanamh crosóg agus bíonn na cailiní beaga ag dul ó theach go teach agus "Brighdeoge" sca. I onóir "Naomh Brighde" bíonn na daoine ag tógáil faochain agus baírníg le nithe.
    Deirtear go raibh " Naomh Brigde" ag suibhal uair agus cualad sí duine istigh ag fágail bhás agus ni raibh aon creideamh aige agus thósaig Brighid ag innseacht dó faoi Dia, agus faoi an caoi ar thaínig "Iosa" ar an saogal agus rith sí amach agus thuig sí isteach piósa admhaid agus rinne sí crós as, agus deirtear gur b'ead sin an fáth go mbíonn na daoine ag deánamh crosóg chuile oidhche Brigdhe. Deirtear freisin dá mbéad an cead lá go Earrach garbh go mbeadh an aimsear go bréag. Deirtear gur dubaint Naoimh Brigdhe gach la ó mó lá sa amach go breág.