Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 06_047

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 06_047

1. (ar lean ón leathanach roimhe)
    dtí an teach agus thug sí canna tae agus cáca aca. Chaith siad seachtmhain ins an teach agus is iad an triúr iad ná:- Pat Ruadhraí beag, Seán Phaidín Sheáin, agus Máirtin Ruadhraí beag. Chonnuigh an currach uirthi gan fhíos aicí cá raibh sí ag dul agus tar éis trí lá shrois sí Connamara agus iad beagnach caillte leis an ocras. Tháinig siad ag an Spidéal agus tar eis sgathamh, dimigh siad agus chuaidh siad siar ag daoine muinnteardha a bhí aca. Is íad an triúr íad ná:- Bartle Tom, Micil Mháirt, agusColm Sala.
  2. Bhí fear ann fadó, agus bhí sé an bhocht agus ní raibh aon rud le n-ithe aige agus bhíodh sé ag imtheacht ag bailiú na déirce le rud a cheannacht dó féin agus dá bheán. Lá amháín d'imthigh sé acht ní bhfuair sé aon phingin an lá seo. Tháinig an oidhche agus ní raibh aon rud le nithe aige féin ná ag a bheán agus bhí siad go dona leis an ocras. D'imthigh leó san oidhche agus bhí an
    Micil Ó Fáthartaigh
    Ceathrú an Lisín, Co. na Gaillimhe