Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 06_031

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 06_031

Ar an leathanach seo

1. Bhi bean ann fadó agus bhíodh sí an ghortach. Lá amháin tháinig ceannuidhe isteach aicí, agus d'fhiafruigh shé dhi an raibh aon sean- phíosaí éadaigh aicí agus dubhairt sí go raibh go leor agus spáin dhó íad. Dubhairt an ceannuidhe go raibh siad go maith. D'fhiafruigh sé dhí cé mhéid a bhéadh sí ag iarraidh deich sgillinge ortha. Níor mhaith leis, an méid sin a thabhairt ortha. Ar deireadh thug sé deich sgillinge thug sé dheich sgillinge dhí. "Cé as thú?" arsa an bhean. "Is as an mbaile seo mé tuige nach natnuigheann tú mé" "Is mise an fear a bhí agat nuair a thug na sidheóga leo mé". D'fhiafhruigh sé dhí cá raibh an mac agus dubhairt sí go raibh sé imthighthe le fada. Dubhairt an fear leí go bhfaca sé féin é ins na sidheóga. Dubhairt an fear annsin nach bféadhfach sé fanacht níos fuide agus ar an nóimead bhí sé
    Micil Ó Fathartaigh