Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 06_030

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 06_030

Ar an leathanach seo

1. Bhí bean ann fadó. Ní raibh sá teach acht í féin agus a mach. D'imthigh an bean ar cuairt aon oidhche amáin d'fhág sí an mac istigh sa teach. Ní raibh sí i bhfad imthighte go dtáinig trí sideóga isteach sá teach agus thugadar leo é. Nuair a tháinig a máthair agus nuair nach bhfacha sí an mach isthigh bhí sí go bronach ina diadh. Aon oidhche amháin bulaldh ar an doras aicí. D'oscailt sí é. Bhí fear ag teacht ar cuairt aicil. D'fhiafhruigh sí do'n fhear a bfacha sé a mach. Dubhairt sé leí go raibh sé ag ná sideóga agus dubairt an fear leí a dul go dtí ná sidheóga. Cuaidh sí ag ná sidheóga an lá 'na diadh sin. D'fhiafhruigh an bean annsin díobh a raibh a mach aca. "Tá sé againn le cupla lá anuas ar siad. Do glaoidh sí air. Tháinig sé go dtí í. Thug sí abhaile leí é. Bhí sí comh tinn sin agus nach raibh sé inann labhairt leí. Cailleadh é i gceann cúpla lá ina dhiadh sin. Bhí a mathair go h-an bronach iná
    Máire Ní Chongaile