School: Inis Meáin (roll number 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 06_019

The Schools’ Collection, Volume 0002C, Page 06_019

1. Lá amháin chuaidh trúir iascairí óga amach ag iasgach i gcurrach le spiléid. Ní raibh siad abhfhad amach nuair a tháinig cuma mhór dhubh ar an spéir. Deirigh néal ins an spéir agus tháinig caiple bána ar an bhfairrge idreo go raibh cáthadh na fairrge ag dul isteach ins an gcurrach. Thosuigh sé ag báistigh agus nuair a stop sí tháinig stoirm an-mhór agus marach an balasta a bhí innte aca d'ionnóchaí í leis an ngála. Thosuigh siad ag iomradh go dtí an t-oileán agus d'éirigh leo an baile a fhágail aríst. Bhí an-áthas ortha nuair a tháinig abhaile agus gheall siad nach dtiocfadh siad amach aríst go bráth an fhaid is bhéadh siad beo.
  2. Tá laetheannta áirthe ins gach bliain agus ins gach seachtmhain nach maith leis na daoine tosnú ag deanamh rudaí fá leith. Ní maith leó an chapall a shrathrú ná aon asal ar lá chrosta na bliana. Ní maith leó aon ghruaig a bhaint amach nó tu féin
    Micil Ó Fáthartaigh