Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 06_009

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 06_009

Ar an leathanach seo

1. Is iad na h-ainmhidhthe atá againn ar an bhfeirm ag baile ná, an capall, an tasal, an bhó, an bulán, an laoigh, na gabhair, na caoirigh, na cearca, na lachain, an cat, an mada agus na muca. Nil aon ainm againn ar an gcapall, ná ar an asal, ná ar na gabhair acht ar an sean-ghabhar agus gabhar na nadharc gcama. Tá corr ainm againn ar na caoirigh, caora an mhuirbhid, caora an chois bhriste, an chaora chrosach agus an chaora mhór chrosach, an tuasgán, caora an uain duibh, an chaora dhubh, an chaora liath, an tuasgán mór, an tuan atá gan beárradh, na muilt agus an reithe. Nuair a bhíonn muid ag tiomáint na mbó deireann muid "suirdín" leis an mbulán agus leis an laoigh "suirdín". Deireann muid "Hí-ha" leis an gcapall . "Go on Jack leis an asal, "sha" leis an gabhair agus na caoirigh, "scut" leis an gcat, "Scout" leis an madadh agus "freshin" leis na muca.
    Micil Ó Fáthartaigh