Scoil: Inis Meáin (uimhir rolla 12339)

Inis Meáin, Co. na Gaillimhe
Proinsias Ó Dorchaidhe
Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_039

Bailiúchán na Scol, Imleabhar 0002C, Leathanach 05_039

Ar an leathanach seo

1. Bhí bád mór seóil ag dul isteach an dúnda ins an tráthnóna. Bhí an tráthnóna chiuin agus ní raibh aon ghaoth ann acht rud beag. Gaoth anoir a bhí ins an méid sin féin ní raibh aon ghalthán ann an uair sín. Bhi an taoille láidir agus bhí sé ag tabhairt an bháid ó tuaidh agus leag sí na Seólta agus sgaoil síad an bád leis an sruth. Bhí fatchíos mor ar lucht an bhaid go gcuirfidhe an bád ar thalamh. Nuair a bhí síad ag dul síos ag "Corra na Rúilleach" bhúail an bád agus nuair a dárduigh an taoille d'imthigh sí amach agus tháinig ghaoth bheag agus chroc síad cuid de na seólta agus bhí síad ag dul síos go maith gur shrois síad "Caladh na Luinge" agus caith an ghaoth ar an talamh iad agus bhuail sí aríst. Bhí sí mór már chuaidh beirt fear amach as an Oileán agus bhí sí luchtaight le gráin a tug síad
    Micil Mac Donnchadha
    Ceathrú an Lisín, Co. na Gaillimhe